Hoe het begon… 

“Wist je dat je een Kopp-kind bent?”. De eerste keer dat ik dit hoorde zat ik bij mijn psycholoog. Ik was 20 jaar, gestopt met mijn studie psychologie en kampte met angstklachten. Gedurende de sessies begon ze me vragen te stellen over mijn kindertijd en ik vertelde haar over het opgroeien met een bipolaire vader en de periodes waarin hij suïcidaal was. Ik deelde over hoe ik voor hem en mijn broertje probeerde te zorgen, hoe ik me schaamde en geen vriendinnen mee naar huis nam, over de lege koelkast met enkel beschimmelde kaas en halflege potjes pesto, en dat ik altijd bang was dat hij dood zou gaan. Ik vertelde het haar alsof het de normaalste zaak van de wereld was, want dat was het voor mij ook. En zij zei “Wist je dat het helemaal niet normaal is om zo op te groeien?”. Ik keek haar verbaasd aan…

Psychische klachten…

Ondanks dat het voor mij normaal was sprak ik er niet over en schaamde ik mij voor wat er thuis gebeurde. Ik werd een enorme binnenvetter tot ik daar op den duur zelf last van kreeg. Ik spijbelde, kreeg last van angstklachten, wikkelde mezelf in onveilige situaties en slaagde er niet in om gezonde relaties met vriendjes aan te gaan.

Toen ik 18 werd ging ik uit huis. Ik wilde voor mezelf kiezen. Ik begon een studie toegepaste psychologie en probeerde daar de antwoorden te vinden over menselijk gedrag, en dan vooral dat van mijn vader.  

Maar ik kon de antwoorden niet vinden en stopte ermee. Ik ging in therapie, daar leerde ik om te praten. Daarna ging ik een jaar op reis en leerde ik te luisteren naar mijn gevoelens en behoeften. In de jaren die volgden leerde ik mezelf volledig te accepteren, kreeg mijn gedachten onder controle en slaagde er in om gezonde relaties aan te trekken. Ik werd (en ben) gelukkig en heb grip op mijn leven!

Ik als professional…

Uiteindelijk heb ik mijn studie afgerond en ben ik gaan werken in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Eerst 3 jaar als persoonlijk begeleider voor mensen met psychische problemen, daarna 2,5 jaar als toegepast psycholoog (poh-ggz) bij een huisartsenpraktijk in Diemen-Zuid. Daarnaast begon ik als preventiemedewerker bij Arkin en gaf ik cursussen en trainingen aan cliënten, vrijwilligers en professionals over psychische problematiek.

En guess what, het meest fascinerende onderwerp in mijn werk vond ik áltijd de thema’s van kopp-kov volwassenen. Ik heb tientallen mensen behandeld die vastliepen in hun huidige leven doordat hun jeugdervaringen hen nog in de weg zaten. Dan zag ik bij hen nét zoveel kwartjes vallen als jaren geleden bij mezelf toen ik in therapie was.

Omdat ik vanuit mijn werk in de GGZ merkte dat er maar weinig aanbod is voor de kopp-kov volwassenen (er zijn alleen cursussen in Amsterdam), wilde ik een aanbod creëren wat breder toegankelijk is. Veilig vanuit huis, maar wel met diepgang en tools waar je je hele leven wat aan hebt. Zodoende bedacht ik het platform Anders Opgegroeid.

Wat fijn dat je hier bent. Ik hoop dat ik je verder kan helpen. 

Vragen? Stuur me gerust een mailtje:

    Dankjewel! Ik kom zo snel mogelijk bij je terug.