Het tjirpen van de krekels

Diep van binnen voelde ik als jong meisje al dat ik ondernemer wilde worden. Ik kom uit een ondernemersfamilie: het is me zo’n beetje met de paplepel ingegoten. 

Misschien dat je denkt: “Oh, zij is er zo eentje die mazzel heeft en meteen wist wat ze moest doen”. Het tegendeel is waar.

In 2019 schreef ik mijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Zonder plan en met de grote verwachting dat het vanaf dat moment vanzelf zou gaan. Mijn naïeve droom was dat de klanten voor mij in de rij zouden staan. Maar in plaats daarvan kon ik de krekeltjes horen tjirpen. Ik deed belastingaangifte na belastingaangifte zonder dat ik omzet draaide, en dat frustreerde me. 

Was het niet voor mij weggelegd? Zou het mij eigenlijk wel lukken?

Easypeasy

Ik had me helemaal niet beseft dat ondernemen een heel vak apart is. Misschien júíst omdat mijn hele familie uit ondernemers bestaat dacht ik: “easypeasy, dat kan ik ook”.

Pas vanaf het moment dat ik mijn tijd en geld begon te investeren in het leren over ondernemerschap, begonnen er dingen te veranderen. En eerlijk gezegd duurde het duizenden euro’s aan investeringen voordat ik mijn eerste euro’s zelf begon te verdienen.

Ik weet nog wat een feestje het was om mijn eerste klanten bij mij thuis te ontvangen. Of toen ik mijn eerste online bundel vóór de launch al 11 keer had verkocht. Hoe ik binnen een week 5 trajectklanten binnenhaalde, of voor mijn business naar Curaçao af kon reizen. Stuk voor stuk allemaal zulke mooie groei.

En toch… En nu ga ik even heel eerlijk zijn: voelt het alsof ik er nog lang niet ben. En misschien is dat een gevoel dat voor altijd blijft (we shall see ;)).

Anyway, wat ik wel ervaren heb is: het is compleet mogelijk om je droombaan en droomleven te creëren, het vraagt alleen veel dapperheid, geduld en doorzettingsvermogen. En uiteindelijk gaat het er over dat de reis zelf leuk en luchtig mag zijn!

Als je mij echt zou kennen zou je weten dat…

  • Ik ben Nederlands nummer één pussy met koud water. Maar: ik duik er toch altijd in. Gewoon omdat ik weet dat de overwinning zo groot voelt en de afterglow heerlijk is! Dat is met ondernemen precies hetzelfde. Soms moet je door de weerstand en de spanning heen dat koude water in, om er daarna achter te komen dat je je als een vis in het water voelt. 
  • Ik ben iemand ben met een berg levenservaring en ik heb daarbij ook diepe dalen gekend. En eerlijk is eerlijk: juist in moeilijke tijden heb ik mijn talenten kunnen ontwikkelen. Ik geloof dat júíst in de uitdagingen van het leven onze schatten en talenten zich voor ons openbaren. 
  • De helden uit mijn kindertijd waren Matilda, Pippi Langkous en Hermelien. Oftewel meiden met superpowers! Het lef, de avontuurlijkheid en de gekke uniekheid van deze meiden inspireert mij nog steeds.
  • Ik heb een kat genaamd Zora en zij is de real queen van het huis hier. In haar ogen ben ik een simpele dienaar. En… That’s fine, haha. 
  • Dansen is mijn favoriete manier van expressie. Wat is jouw favoriete manier van expressie?